Απόκτηση Ελληνικού Σήματος για τα προϊόντα της Γαλακτοκομικής Τριπόλεως – Παπαδόπουλος ΑΒΕΕ

Παραδοσιακοί κουραμπιέδες με βούτυρο από τη Γαλακτοκομική Τριπόλεως

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι ετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει. Μετά τον στολισμό του σπιτιού μας, σειρά έχουν τα παραδοσιακά γλυκίσματα όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Παρακάτω θα βρείτε μία συνταγή για κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος από 100% Ελληνικό αιγοπρόβιο γάλα της περιοχής της Τριπόλεως.

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα των Χριστουγέννων. Το όνομά του προέρχεται από το περσικό Qurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη. Στην Ελλάδα ο κουραμπιές έγινε γνωστός από τους πρόσφυγες Μικρασιάτες, γύρω στο 1924 και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Ώρα μαγειρέματος: 40 λεπτά
⏱️ Συνολικός χρόνος: 1 ώρα
kourampiedes yt

Συστατικά

Για τη ζύμη
  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος της Γαλακτοκομικής Τριπόλεως
  • 150-200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
  • 1 κουταλάκι γλυκού ανθόνερο
  • 30 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο, ή κονιάκ ή ρούμι
  • 200 γρ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
Για το άχνισμα
  • 600 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτάλι σούπας ανθόνερο

Οδηγίες

1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (21-23 ºC).
2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
3. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για 10′ στον προθερμασμένο φούρνο, στους 200ºC μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
4. Αφαιρούμε τα αμύγδαλα από το φούρνο.
5. Αφού τα αμύγδαλα κρυώσουν τελείως τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
6. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη για 15 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να αρχίσει να ασπρίζει το μίγμα.
7. Προσθέτουμε τη βανίλια σε σκόνη, το ανθόνερο, το λικέρ πικραμύγδαλο (ή το κονιάκ ή το ρούμι) και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
8. Στον κάδο του μίξερ προσθετουμε το αλέυρι, το αλάτι και τα αμύγδαλα.
9. Ανακατεύουμε το μείγμα μας αρχικά με μια σπάτουλα πολύ απαλά και μόλις συσσωματωθούν τα υλικά ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
10. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο μέγεθος ενός καρυδιού, περίπου 30 γρ. ο καθένας, και τους τοποθετούμε σε ένα ταψί, πάνω σε λαδόκολλα.
11. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες μας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC για περίπου 30’ μέχρι να ροδίσουν.
12. Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο και με προσοχή τους μετακινούμε από την λαδόκολλα για να κρυώσουν.
13. Όσο οι κουραμπιέδες είναι ζεστοί, είναι μαλακοί και μπορούν να σπάσουν εύκολα!
14. Βάζουμε μια στρώση από κουραμπιέδες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
15. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα.
Εκτύπωση
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
elΕλληνικά