Παραδοσιακοί κουραμπιέδες με βούτυρο από τη Γαλακτοκομική Τριπόλεως
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι ετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει. Μετά τον στολισμό του σπιτιού μας, σειρά έχουν τα παραδοσιακά γλυκίσματα όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Παρακάτω θα βρείτε μία συνταγή για κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος από 100% Ελληνικό αιγοπρόβιο γάλα της περιοχής της Τριπόλεως.
Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα των Χριστουγέννων. Το όνομά του προέρχεται από το περσικό Qurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη. Στην Ελλάδα ο κουραμπιές έγινε γνωστός από τους πρόσφυγες Μικρασιάτες, γύρω στο 1924 και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.
Κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Ώρα μαγειρέματος: 40 λεπτά
⏱️ Συνολικός χρόνος: 1 ώρα
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. βούτυρο γάλακτος της Γαλακτοκομικής Τριπόλεως
- 150-200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 βανίλια
- 1 κουταλάκι γλυκού ανθόνερο
- 30 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο, ή κονιάκ ή ρούμι
- 200 γρ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
- 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
Για το άχνισμα
- 600 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτάλι σούπας ανθόνερο